Henk-en-Ellen.reismee.nl

Vertrek naar Pingyao / bezoek oude stad Pingyao

Vrijdag 7/8: Vertrek vanuit Beijing met nachttrein naar Pingyao

We hoeven vandaag pas om 19 uur van het hoofdstation in Beijing te vertrekken. Dus hebben we de dag even met wat activiteiten volgepland. Om van het overgewicht van de souveniers en overbodige kleding af te komen van ca. 10 kg hebben we met de hulp van onze gids op een Chinees Postkantoor 2 pakjes verstuurd. Dit heeft ca. 45 minuten geduurd en was een behoorlijke operatie en kost totaal zo'n 60 Euro. Zonder gids duurt het uren, als het al lukt want ze spreken geen Engels. Daarna hebben we nog even de Tempel van de Hemel en de Verboden stad kort bezocht. Als afsluiting hebben we ook nog even een museum over Chinese architectuur bezorgd, zodat we nu weten hoe ze die prachtige houten tempels bouwen. De rugzak is door het zware gewicht bezweken en dus hebben we in een grote supermarkt even een nieuwe gekocht. Door fors af te dingen heeft dit ca. 25 Euro gekost (eigenlijk nog te duur, maar ja ...). Op weg naar buiten heeft Ellen nog een hele mooi zijden jasje gekocht voor slechts 20 Euro. Toen kwamen we aan op het grootste treinstation van de wereld, een belevenis en gelukkig was er een Mc Donald om ons van milkshakes, ijs en een koele verblijfplaats te voorzien. Gigantisch veel sporen en nog veel meer mensen, wat een chaos. Bij het instappen wordt er uren van te voren verzameld en er staan gigantisch veel mensen in de rij te dringen. Weer via de gids hebben we een snelle bypass geregeld en zijn we keurig op tijd in de trein beland. Op het laatste moment heeft onze gids besloten om mee te gaan als gids in Pingyao en dit te combineren met een bezoek van haar familie. We hadden een softsleeper coupe geregeld, die we moesten delen met een aardige Chinese student en de vader van een Belgisch gezin met 3 jonge meiden. Dit was zonder meer gezellig en het slapen ging op zich goed. Henk is in de restauratie wagen in gesprek geraakt met eenChinese agent en de hoofdconducteur. De communicatie verliep via een Chinese I-phone van 50 Euro en de Engelse taal. Moeizaam maar wel erg leuk, de mensen willen graag met buitenlanders in contact komen. We zijn de volgende ochtend om 7:36 uur goed aangekomen op het station van Pingyao.

Zaterdag 11/8: Bezoek oude stad Pingyao

Bij aankomst in Pingyao schrokken we van de viezigheid van de stad van 800.000 inwoners en de taxi. Echter aangekomen bij de oude stad zagen de wegen en de gebouwen er al veel beter uit. We hebben Europees gegeten in een aardig hotel in de oude stad en onze bagage er opgeslagen. Toen zijn we de oude stad met de gids doorgelopen en wat tempels en musea bezocht. Ook hebben we een mooie wandeling van 2 uur over de muur van de stad gemaakt en in van detempels een rechtspraak uit de oude tijd meegemaakt (nagespeeld met acteurs).Op de muur hadden we eenprachtig uitzicht op de binnen en buiten stad. De oude stad van Pingyao staat op de Unesco lijst en is al grotendeels gerestaureerd. We hebben een prima lunch gehad in zeker een 5-sterren hotel midden in de oude stad, deze werd heel toevallig door Ellen opgemerkt. Kosten voor 3 personen ca. 17,50 Euro, spotgoedkoop t.o.v. Europa. Het bezoek aan deze stad is in 1 dag goed te doen en zeker de moeite waard. Een belangrijk nadeel deze dag was de zeer hoge temperatuur, zeker wel boven de 35 gr. C met weinig schaduw. De wachttijd wordt gebruikt om even dit bericht op onze reislog achter te laten.

Er is een aardverschuiving geweest met ca. 60 doden in het gebied waar we morgen naar toegaan (Langzhou). Na wat overleg denken we daar geen last te hebben, omdat we via het vliegtuig direct naar een klooster in de bergen gaan reizen en niet in dit rampgebied hoeven te wezen. Mogelijk krijgen we op het vliegveld last van extra vluchten voor de hulpverlening in dit gebied.

Alles verloopt naar wens, ondanks de aanhoudende warmte.

Tot het volgende reisverhaal.

Henk en Ellen